Smartere, raskere og bedre! Sjelden har en bok lovet å fikse så mye av livet ditt på en gang. Men klarer den det?
Svaret er kort og enkelt nei. Ironisk nok har forfatteren (Charles Duhigg, red.anm) gått i de samme fellene som han advarer leseren mot: Det å fokusere på feil ting og bruke for mye tid på unødvendige oppgaver. For her har han virkelig gjort det vanskelig for seg selv. Boken er delt inn i 8 deler:
- Motivation
- Teams
- Focus
- Goal setting
- Managing others
- Decision making
- Innovation
- Absorbing data
Hver av punktene kunne fylt en bok eller tre på egenhånd, og det er her problemet ligger. Ikke bare er emnene gigantisk store, hver av dem har 3-4 underkapitler og historier, med en 5-6-7 forskjellige karakterer og navn som trekkes frem. Det blir dermed svært tungt å lese seg gjennom hvert emne, og det som ser ut som en lettlest pocketbok tar evigheter å komme seg gjennom.
Charles har utvilsomt brukt enormt mye tid på å skaffe materiell og lage intervjuer med relevante personer, for å gi boken mer kredibilitet. Det er sikkert 40-50 forskere som trekkes inn ila boken, og alt jeg klarer å tenke er “du kunne gjort det veldig mye lettere for deg selv, stakkars mann”.
Det sagt så er det flere interessante caser i boken, og av praktiske lærdommer så sitter jeg igjen med følgende:
Teams:
“…some team leaders at Google make checkmarks next to people’s names each time they speak, and wont end a meeting until those checks are roughly equivalent.”
Focus:
Bokens kanskje beste del, hvor Air France-ulykken beskrives i detalj, og hvordan den kunne skje. Her forklares hvordan inngrodde “mentale modeller” kan overskygge det man faktisk ser og opplever her og nå, og hvordan hjernen kan slå seg helt vrang i stressende situasjoner.
Goal setting:
Stort fokus på SMART-goals, men at man i tillegg til dem bør sette seg et såkalt “stretch goal”. Et hårete mål som hever blikket forbi de forefallende oppgavene, og sørger for at man jobber mot en større gulrot der ute i horisonten.
Managing others.
Interessant fortelling om hvordan “Toyota-metoden” revolusjonerte en amerikansk bilfabrikk. “Our basic philosophy was that no one wanted to go to work wanting to suck. If you put people in a position to success, they will.”