“Hva er egentlig greia med 3D printere? Er ikke dette en av verdenshistoriens mest spennende oppfinnelser, og ingen bryr seg noe særlig, bare tar det som enda en kul gadget?”
Det sa min gode venn Anders Dahlberg. Og han har et poeng. 3D printere er ikke bare en gadget, det har potensial til å forandre verden.
Det dukker stadig opp små artikler i media om et nytt produkt 3D printere har klart å spy ut. Har vi egentlig tatt inn over oss hvor langt det er kommet? Listen begynner å bli utrolig imponerende:
Hvordan fungerer det?
Jeg har en trang til å finne ut av hvordan ting fungerer, og 3D printere er intet unntak. For hvordan i all verden klarer en PRINTER å lage celler, gitarer, godteri og bygninger? Prosessen er faktisk ikke så vanvittig komplisert som den høres ut: Det starter med at man lager en 3D modell av det man ønsker å printe ut. Slike programmer har eksistert lenge, og brukes overalt til å lage produktskisser, filmeffekter og grafikk. Deretter sendes 3D modellen til printeren, som en slags byggemanual. Printeren får så beskjed om hvilket materiale den skal benytte. Printere som bruker plast kan ha en spole av “plast-spaghetti”, som den kjører gjennom et oppvarmingskammer. Plasten blir dermed mulig å forme, og kan brukes til å bygge opp modellen. Andre materialer, som f.eks metall kan også benyttes, og listen over mulige kreasjoner blir dermed enorm.
3D printere jobber additivt, altså legger til materialer lagvis, i stedet for subtraktivt, altså fjerne materialer av én stor masse. Lag for lag bygges modellen opp, til den står ferdig. Når man snakker om 3D printede bygninger og biler, så behøver man ikke gigantiske printere som lager hele bygningen i én jafs. Modellene brytes opp i mindre byggedeler, som da printes ut hver for seg og til slutt kan monteres sammen. Konseptet er egentlig ikke så langt fra en helt vanlig blekkprinter. I stedet for at det påføres ett lag blekk én gang, påføres mange lag, mange ganger.
Potensial.
Selv om de virkelig gode printerne fortsatt er dyre, er det allerede kommet en lang rekke billige printere til under 10 000 kr. Denne utviklingen kommer ikke til å stoppe, og det tar nok ikke lang tid før man kan få virkelig spennende printere med drøssevis av muligheter til en allright pris. Men hva skal man bruke det til?
Harvard Business Review skrev en artikkel om at “3D printing will change the world“. En av mulighetene som trekkes fram er at i stedet for å kjøpe ting i butikk, som må fraktes fra fabrikk til utsalgssted, og deretter fra utsalgssted og hjem til forbrukeren, kan man bare kjøpe en byggetegning og printe ut produktet selv. Slik kan man spare miljøet for vanvittige mengder forurensning fra transportindustrien.
Det kan gi mulighet for mindre bedrifter å sette spennende produkter ut i live, uten behov for store investeringer til å produsere prototyper og forholde seg til store kvantumsinnkjøp.
Modification of pieces of tooling – which previously would have cost around £10,000 – we can now print for £10. – Paul Doe.
En annen mulighet er at det kan gi mennesker muligheten til å være mer kreative. Om du skulle kjøpt en byggetegning på f.eks en gitar, kan du gjøre endringer selv før produktet lages, og få det akkurat slik du vil.
Utfordringer.
Det er ikke bare positive sider ved at alle får muligheten til å lage egne produkter. Man har allerede klart å produsere ganske kraftige, semi-automatiserte geværer. Det er ikke en god ting om alle plutselig får tilgang på noe slikt, uansett hvor mye amerikanerne maser om at alle har lov til å bære våpen. Fuck off. Våpen dreper. Jo færre våpen i omløp, jo færre skyter hverandre. Utfordringen her er at det blir håpløst å sperre muligheten til å skaffe seg våpen.
Man kan forby folk å kjøpe slike byggemanualer på våpen. Det ville neppe hjelpe stort, ettersom de uansett ville funnet veien via sider ala PirateBay og lignende. Man kunne lagt inn sperrer i printere slik at den ikke printet ut våpen, men printere har fortsatt liten intelligens, og det ville vært for mye å be om at den skal forstå hva de ulike delene den printer ut skal brukes til. Her er en liten snutt av pionerene innenfor 3D printede våpen:
Now what?
Personlig er jeg utrolig spent på hva fremtiden til disse printerne er. De er et av få produkter som faktisk kan snu verden på hodet, ved at man i løpet av noen år kan gi forbrukerne en makt som tidligere var forbeholdt myndigheter og store firmaer. Hva skjer med Toyota når alle kan lage sin egen bil? Hva skjer med Freia om alle kan lage egne godterier? Det høres kanskje søkt ut, men dette har skjedd i andre industrier. F.eks har inntoget av billige videokameraer gitt alle en mulighet til å lage film og TV-sendinger, inntoget til billig opptaksutstyr gjør at musikere slipper å være avhengig av dyre studioer. Listen er lang. Spør gjerne plateselskapene om teknologiske framskritt har påvirket markedet deres…
Samtidig kommer spørsmålet: Når alle kan lage alt, til og med våpen, proteser og mat, vil verden bli et bedre sted, eller snus på hodet?
Uansett hva svaret er, er 3D printere så mye mer enn nok en gadget. Det er en utrolig spennende teknologi, og jeg gleder meg til jeg kan få bruke det selv.