Kategorier
Ukategorisert

Affiliate – say what?

Et affiliatesamarbeid er et samarbeid mellom annonsør og blogger. Du som blogger lenker leserne dine til annonsørens nettside, mot at du får en cut av salget som blir gjort. Les mer her!

Konseptet “affiliate” har eksistert lenge. Likevel er det knyttet mye usikkerhet til hva det egentlig er, og hvordan det fungerer. Her er en kort forklaring + noen tips og triks.


Et affiliatesamarbeid er et samarbeid mellom annonsør og blogger. Du som blogger lenker leserne dine til annonsørens nettside, mot at du får en cut av salget som blir gjort. Hvis en av leserne som har trykket på lenken kjøper en parfyme til 100 kr, og du har en avtale på 10% av salget, får du altså 10 kr. For at du skal slippe å stole blindt på at annonsøren forteller deg hvor mye salget har vært på, finnes det systemer som holder orden på dette for deg. Se “plattformer” nedenfor. På disse plattformene får du tilgang til ulike kampanjer. Du velger selv hvilke kampanjer du vil delta på, og hvilken cut du får varierer fra annonsør til annonsør. Et affiliatesamarbeid kan være en grei ekstrainntekt, og noe av det fine med det er at det ikke fremstår så påtrengende for leserne dine.

“Affiliate marketing has made businesses millions and made ordinary people millionares.” – Bo Bennett

For å komme i gang må du registrere deg på en av plattformene nedenfor, f.eks TradeDoubler. Etter registreringen søker du på en kampanje, f.eks Nelly.no. Forhåpentligvis blir bloggen din godkjent, og du får tilgang til en unik sporingslenke. Denne kan du bruke til å lenke til produktene på Nelly.com fra bloggen din. Dersom en av leserne dine klikker seg inn på lenken og kjøper et produkt, får du cuten din.

Fordeler Ulemper
Lite irriterende for lesere, ettersom lenker ikke tar mye plass og oppmerksomhet. Krever mange lesere før du tjener godt, ettersom du sitter igjen med lite penger pr salg.
Enkelt å bruke når du først har satt det opp. Kan være krevende å sette opp, og ta tid å bli godkjent til en kampanje.
Du velger selv når og hvordan du publiserer innholdet. Viktig å merke lenkene, hvis ikke bryter du loven
Grei ekstrainntekt. Brukes med måte, for mange lenker går utover troverdigheten din.
Tips Plattformer
Bruk affiliatelenker kun dersom du liker produktene selv og kan stå inne for dem. TradeDoubler. Antagelig den beste tilbyderen i det norske markedet, og har mange store norske annonsører på laget.
Skal du skrive en ønskeliste, f.eks til jul, kan du bruke affiliatelenker til produktene du ønsker deg. Ta en titt på Voe sin variant her. Google AdSense. Hovedsaklig annonser, de typiske “Google annonsene” man finner over hele internett.
Kjøp produktene du lenker til, og ta bilder av deg selv med dem. Da fremstår du langt mer troverdig GoViral. Satser på videoer i stedet for tekstlenker og annonser.

Av Eirik Nereng

Markedsføring, konverteringsoptimalisering, netthandel, tech og sånne greier