Kategorier
Ukategorisert

Hvordan en faktura IKKE skal se ut.

Er du blogger og har over 1000 daglige lesere har du helt sikkert vært i kontakt med annonsører. Kanskje har du også ditt eget firma, og i så fall er det noen svært viktige punkter å følge, slik at du ikke bryter loven.

 

Minst én gang i uken får vi inn en hjemmelaget faktura med minst 3 feil. Denne uken har vi fått inn 4 fakturaer som ikke holder mål, og derfor dette innlegget. Her er de vanligste feilene du må styre unna:

 

  1. Det er IKKE lov å lage fakturaen i Excel eller Word. Bruk sendregning.no
  2. Du MÅ ha et fakturanr, og du kan ikke ha to like nummere. Det er ulovlig å sende ut f.eks fakturanr 10 flere ganger. Dersom du bytter fakturaprogram MÅ du huske å starte på riktig nr.
  3. Du må rette fakturaen til et firma, inkludert adresse.
  4. Du kan IKKE fakturere MED mva med mindre du er mva-registrert. Hvis du er usikker på om du er mva-registrert, så er du mest sannsynlig ikke det. Hvis du tjener over 50 000 kr i året på firmaet ditt må du mva-registreres, men dette må du gjøre selv. Dette kan gjøres via Altinn ved å sende inn en  samordnet registreringsmelding.
  5. Når du er mva registrert, må det stå “mva” etter org.nr ditt på fakturaen.
  6. Ikke skriv fakturaen for hånd. Lag det digitalt, så slipper du også å miste den.
  7. Du må ha et registrert firma for å kunne sende fakturaer.

 

Kort oppsummert: bruk sendregning.no. Da er sjansen stor for at du holder deg innenfor de fleste lover og regler.

 

Apropos MVA, dette er et lite minefelt som du bør ha kontroll på. Med én gang du får betalt for en faktura, overfører du mva-beløpet til en egen konto du ikke rører. Har du et enkeltpersonsforetak betaler du mva én gang i året. Staten er ikke spesielt overbærende om du ikke har penger til å betale mva når du skal.

 

 

 

 

Av Eirik Nereng

Markedsføring, konverteringsoptimalisering, netthandel, tech og sånne greier