Kategorier
Ukategorisert

Myter og sannheter om markedsføring på blogg

Flere og flere bedrifter begynner å få øynene opp for markedsføring på blogg, og begynner å benytte dette som en del av mediemiksen sin. Flere positivt vinklede artikler har også kommet i det siste, i f.eks Dagens Næringsliv og Kampanje. Likevel henger det fortsatt noen dårlige rykter igjen, fra bloggens spede barndom. Noe av det som er skrevet er sant, noe er rett og slett feil, mens andre ting bare er dårlig vinklet. Etter 3 år med håndtering av kampanjer på norske blogger, føler jeg at jeg har nok innsikt til å belyse noen av mytene om norske bloggere.

 

Sponsede innlegg er skjult markedsføring. 

Screen Shot 2014-04-30 at 10.40.15

 

Det er et krav om at bloggere merker alle innlegg de har blitt betalt for å skrive. Det er viktig at dette kommer klart fram på innlegget, og en del slurver med dette. Når det er sagt, så har bloggmarkedsføring fått et styggere rykte enn fortjent. Som regel er bloggerne flinke til å merke innleggene sine, og enda viktigere: flinke til å reklamere for produkter og merker man faktisk liker og bruker selv. Forbrukerombudet har titt og ofte vært ute i media og kritisert bloggere for å ikke følge retningslinjene deres:

“- Jeg er overbevist om at de kjenner regelverket, sier forbrukerombud Gry Nergård.”

“- Jeg merker alle innlegg jeg har som inneholder reklame. Riktignok har dette stått nederst i innleggene, da jeg ikke har fått med meg at merkingen skal legges øverst, sier blogger Kristina Andersen til E24.”

Under “Hvilke formuleringer gir tydelig nok informasjon om at dette er reklame?” på Forbrukerombudets sider, står det ingenting om at merkingen skal stå øverst. Når man kun sender ut dette via media, popper det opp en lang rekke negative overskrifter, uten at bloggerne har vært klare over de nye reglene.

 

Bloggere er ukritiske til hva de reklamerer for. 

De mest populære og seriøse bloggerne, som også står for mesteparten av annonsekronene, er langt fra ukritiske. De får nok forespørsler til å kunne velge kun aktører de ønsker å samarbeide med, og som de synes passer med bloggens profil. For å kunne holde på leserne dine må du holde en solid profil over lang tid, og den bryter du veldig fort om du bytter tillit mot raske penger. Vi får ofte “nei takk” fra bloggere på forespørsler vi sender ut, selv om annonsøren i utgangspunktet burde passet bloggeren. Det kan være alt fra at de har dårlig erfaring med produktet, til at de føler det blir for mye reklame på bloggen. Det er få som er så nøye på hva de kler seg i og sminker seg med som de største motebloggerne.

 

Kan man leve av å blogge? 

Ja, man kan faktisk det. Men det er ikke mange som kan det, og det krever mye arbeid og dedikasjon for å komme dit. En veldig viktig ting som både media og bloggere ofte ikke tenker på er hvilken sum man mener “man kan leve på”. Det finnes mange studenter som “klarer seg” på studielånet sitt på 8000 i måneden. Det finnes nok en liten slump bloggere som kan leve på bloggen sin, men svært få tjener mer enn en gjennomsnittlig norsk årslønn. I tillegg kan unge toppbloggere bli overentusiastisk under sine første måneder med gode annonseinntekter, og glemme at man skal betale mva og skatt av inntektene. Dermed tror de at de tjener mye mer enn det de egentlig gjør.

 

Screen Shot 2014-04-30 at 10.44.31

Bloggere kan tjene hundretusener i måneden.

Svært, svært få bloggere kan tjene over hundre tusen på en måned. Og når man sier at man kan tjene så mye, har det sannsynligvis skjedd i en særdeles god måned. Enda færre tjener stabilt over hundre tusen i måneden.

 

Hvordan tjener bloggere penger? 

Om en blogger blir sett opp til som et stilikon av tusenvis av moteinteresserte lesere, har man en reklameverdi. Dersom man viser fram f.eks en ny og vakker kjole, kan du ta gift på at det er minst en håndfull av leserne som vil ønske seg og til slutt kjøpe den. Her er det rettferdig at bloggeren tjener noe av pengene, ettersom man på mange måter “gjør salget” for bedriften. På samme måte som at modeller, kjendiser, aviser, magasiner og TV-kanaler tjener penger på reklame.

 

Bloggere kan få alt de ønsker seg gratis.

Nei. De kan få en del sponset om de lager et godt tilbud og en god plan til annonsøren, men de kan ikke peke på hva som helst og få det. Det kan fort framstå som desperat/hovmodig om bloggeren selv kontakter butikkene, og da er de raskt på med bremsen. Når man ser bloggere motta dyre produkter/reiser så ligger det som oftest en lang og gjennomtenkt plan bak dette, hvor både annonsør og blogger føler de tjener på det.

 

Hvor mye tjener en populær blogger?

Klarer du å holde deg stabilt over 10 000 daglige lesere i en lengre periode, kan du klare å tjene et sted mellom 10 og 40 000 i mnd. Selvfølgelig kan man tjene mer dersom man tar på seg svært mange oppdrag og har et enda høyere lesertall.

 

Bloggere er bare uutdannede, dårlige journalister.

Populære bloggere kan ha flere lesere enn store aviser, som på sin side har en stab på flere titalls journalister og et massivt apparat rundt seg. Hver dag inspirerer og underholder de leserne sine på en personlig måte som magasiner aldri kan klare. Da gjør de i alle fall noe riktig.

 

Bloggere bidrar ikke til verdiskapning, og er ikke en ordentlig jobb.

Det er helt sant, hvem trenger underholdning og inspirasjon i hverdagen?

 

Bottom line. 

Blogg som markedsføringsmedium er fortsatt i startgropen, og kommer til å sprinte framover de neste årene. Det har en enorm kraft i seg, som annonsører begynner å se. Media, eksperter og paneler er raske til å kritisere og svartmale, mens få skriver positivt om den nye bransjen. Det er lite info og verktøy tilgjengelig for unge bloggere som plutselig blir stilt overfor krav som fakturering, regnskap, firmaregler og lover i øst og vest. Likevel er det mange som klarer det, og takler ansvaret de blir gitt. Disse bloggerne får ikke nok ros for at de faktisk klarer å stable på beina en konkurrent til ledende magasiner. På egenhånd.

Av Eirik Nereng

Markedsføring, konverteringsoptimalisering, netthandel, tech og sånne greier