Kategorier
Markedsføring

Drømmer du om å jobbe med “noe innen media”? Fortvil ikke!

Papiravisene dør ut og dommedagsprofetiene hagler over unge mennesker som utdanner seg til “noe innen media”. Men det er et lys i enden av tunnelen, og det går under navnet content marketing.


Mange kjenner til den ivrige mediastudenten Ove Hoff fra Asbjørn Brekke-Show. Han drømmer om å “jobbe med noe innen media”, som er et vanlig svar blant norske studenter. I denne sketsjen blir det satt på spissen og framstilt som et generelt og teit svar. Det virker som mange deler denne holdningen, at det er dumt å utdanne seg til “noe innen media”. Det er jo så få jobber der? Har vi ikke hørt 100 ganger at papiravisene dør ut, at journalister får sparken og at filmbransjen taper penger til steder som PirateBay?

 

Før vi går videre, se gjerne sketsjen under. Er jo veldig gøy.

Jeg tror grunnen til at man gir et så generelt svar som “noe innen media”, er at man ikke ønsker å låse seg til noe. Man vil skape noe, enten det skjer gjennom fotografi, skriving, videoproduksjon eller whatever.

Så kommer kritikken som nevnt over, at tradisjonelle medier forsvinner. For helvete, til og med the New York Times kan komme til å forsvinne! Den lenken fører forresten til en veldig bra dokumentar, men den kan du se senere.

Regnestykket blir enkelt: Når lokalaviser og mediehus dør i hopetall, blir det færre jobber innen media. Or is it so?

 

Introducing Content Marketing. Direkte oversatt blir det “innholdsmarkedsføring”. Hva er nå det? Jo, noen kloke hoder har funnet ut at bedrifter bør skifte fokus fra å bruke penger på tradisjonelle annonser, til å skape nyttig innhold selv. Og hvorfor vil de det? Jo, for om du deler nyttig info med kundene dine som de setter pris på, vil de få tillit til deg. Får de tillit til deg, er sjansen mye større for at de kjøper produktene dine. Hva slags innhold skaper bedriftene? Alt mulig! De lager blogger, magasiner, bøker, youtube-kanaler, oppdaterer Instagramkontoen sin etc.

 

Et godt eksempel på dette er Red Bull. De har sitt eget magasin, lager hundrevis av videoer, lager drøssevis av konkurranser, eventer og mye, mye mer. Hvorfor gjør de det? Jo, i enhver produksjon de lager, sørger de for at Red Bull logoen synes. De sørger også for at innholdet er spennende og har mye energi, gjerne en ekstremsport. Med en rød tråd til slagordet “Red Bull gir deg vinger” forsøker de å printe inn i hjernen til forbrukere at livet deres får masse energi om de kjøper en Red Bull. Noe av konseptet med content marketing er at Red Bull ikke trenger å skrike “VÆRSÅSNILL, KOM PÅ EVENTET VÅRT!” gjennom en TV-ad  eller helsides annonse i en avis. Folk oppsøker det selv, fordi de setter pris på underholdningen Red Bull har laget for dem.

Skjermbilde 2013-09-11 kl. 17.53.47

Hvorfor skal studenter som vil studere “noe innen media” bry seg om content marketing? Jo, fordi dette markerer en veldig spennende overgang. Fra at pengene forsvinner UT av medieindustrien ved papiravisens død, til at de helt store annonsørene bruker mer og mer av budsjettet sitt på å skape innhold. Red Bull har gjort det lenge, Coca Cola er i ferd med å satse på det.
Det kommer til å strømme inn milliarder av kroner til å skape nyttig innhold, og da trenger man dyktige folk. Folk som har en utdanning innenfor “noe innen media.”

Av Eirik Nereng

Markedsføring, konverteringsoptimalisering, netthandel, tech og sånne greier