Kategorier
Tech

Steam: Er kjøpesentre bedre enn noen gang tidligere?

Nei, jeg snakker ikke om sandvikasenteret.

Inntoget til plattformer som Netflix, Spotify, Lynda.com og (i dette innlegget) Steam har gjort livene lettere til titusenvis av mennesker. De samler tusenvis av produkter på et sted, holder dem i system for deg, gir deg relevante anbefalinger og mye, mye annet digg. De har fordeler som gjør dem til en liten dommedagsprofeti over fysiske butikker.

 

Steam.

Steam er den plattformen jeg virkelig skulle ønske at jeg hadde i barndommen. På den tiden spilte jeg en god del pc-spill, og det var flere ting som irriterte meg gul og blå:

  • De lovlige, kjøpte spillene fikk riper og ble ubrukelige
  • Det var vanskelig å oppdatere
  • Multiplayer mot venner var til tider et håpløst prosjekt. Aner ikke hvor mange ganger jeg har ropt “finner du meg nå a?” og “sikker på at du har riktig IP?”
  • De lokale butikkene tok ikke alltid inn spill jeg ville ha
  • De ulovlige, nedlastede spillene hadde en tendens til å krasje hvert 10. minutt. Det var flere ganger dette var eneste mulighet, ettersom butikkene aldri tok inn enkelte spill.

 

POW BITCH! Så kom Steam. Det startet som noe helt annet enn det har blitt til: Valve, produsenten bak f.eks Counter Strike, ønsket et system som kunne oppdatere alle brukerne deres på likt, samt gi bedre beskyttelse mot juksing og ulovlig nedlasting. De gikk til Microsoft og spurte om de kunne utvikle, men fikk nei. Så de gjorde det selv. Etter litt utvikling ble Steam også plattformen for å spille multiplayerdelen av Counter Strike.

 

Så spoler vi fram noen år. Mitt første møte med Steam var for 2 år siden, da storspillet Skyrim ble lansert. I den lokale butikken kunne de fortelle at “den kommer nok om noen uker.” Etter at en kamerat tipset om Steam, var spillet kjøpt og lastet ned på en time! I tillegg får det ikke riper og er alltid oppdatert.

skyrim-on-steam-workshop-cover

Men det VIRKELIG kule er “Steam Workshop”. Dette ga muligheten til at kyndige spillere kunne lage sitt eget innhold til spillet og dele det med andre, gratis. For å nevne noe: nye våpen, nye rustninger, hele byer og en rekke forbedringer blir laget i tusentall. Her flyter kreativiteten fritt!

 

Kommersielt sett kan det være redningen for en spillbransje som har måttet kjempe mot piratkopiering de siste årene. Prosessen fra “kjøp” til du har det klar til bruk er 2-3 klikk og en snau times nedlastning. Piratkopierte spill tok ofte opp mot en dag å laste ned, og måtte ofte jobbes mye med før de var klar til bruk. Og så krasjet de.

 

Den forandrer også kjøpssituasjonen fundamentalt: I stedet for å stå i en butikk, se bak på coveret og kaste kron og mynt i hodet ditt, får du nyttig info. Videotrailere, anmeldelser og vurdering 1-100 fra andre brukere for å nevne noe.

 

Av Eirik Nereng

Markedsføring, konverteringsoptimalisering, netthandel, tech og sånne greier